yhteytesi briljanssiin

Voiko intuitiivinen tieto olla ristiriitaista ja silti totta?

Ristiriitainenkin intuitio saattaa olla oikeassa, sillä intuitiossa voi olla mukana monta eri näkökulmaa samanaikaisesti.

Intuitio ei toimi loogisesti. Se ei mahdu järkeilyn lineaariseen ja kielelliseen maailmaan. Intuitio toimii moniulotteisessa tietoavaruudessa. Niinpä intuitiivisessa tiedossa voi olla mukana monta eri näkökulmaa samanaikaisesti. Ne voivat olla jopa näennäisesti ristiriidassa keskenään.

Tätä voi havainnollistaa seuraavalla esimerkillä.

Maan pinnalta katsottuna aurinko nousee aamulla ja laskee illalla. Pidämme tätä loogisena päätelmänä ja totuutena.

Avaruudesta tarkasteltuna aurinko ei kuitenkaan nouse eikä laske. Se ei edes pysy paikallaan. Se kiitää avaruudessa reilun 800 000 kilometrin tuntivauhtia ja pyörii osana galaksiamme.

Tätä ei kuitenkaan huomaa kun katsoo aurinkoa maan pinnalta.

Nouseminen ja laskeminen, paikallaan pysyminen tai vauhti ovat kaikki näkökulmia, jotka ovat vieläpä ristiriidassa keskenään. Nouseminen ja laskeminen on siis yhtä aikaa totta ja epätotta.

Kyse on suhteellisesta totuudesta eikä ehdottomasta totuudesta. Totuuden luo valittu näkökulma. Tämän kaiken tietäminen ei kuitenkaan estä meitä puhumasta auringonnoususta ja -laskusta.

Intuitiivisesti voimme saada jonkin näkökulman tai kaikki niistä samanaikaisesti. Se saattaa tehdä tiedon ymmärtämisestä vaikeaa.

Olisi houkuttelevaa ajatella, että jos tieto ei ole ”totta”, niin se on ”valhetta”. Asia ei ole niin yksinkertainen. Tieto voi olla mahdollista, tai se voi olla todennäköistä, joskus jopa varmaa. Tai se voi olla ristiriitaista, mutta silti paikkansapitävää.

Intuitiossa ristiriitaisetkin näkökulmat voivat pitää paikkaansa, jos kyse ei ole absoluuttisesta totuudesta vaan näkökulmasta.

Intuitio auttaa oman, rajallisen näkökulman ylittämisessä. Intuitio voi tarjoilla ajattelullemme vaihtoehdon, joka näyttää nurinkuriselta, mutta testatessa loksahtaakin kohdalleen.

Joskus intuitio kautta löytyy näkökulma, joka avaa yllättävän ulottuvuuden kokonaisuuteen. Se saattaa johtaa laajempaan ymmärrykseen, joka aukenee kun mielemme kypsyy. Ristiriitaiset näkökulmat voivat yhdistyä. Aina tämä laajeneminen ja yhdistyminen ei tapahdu hetkessä.

Jotta intuition näkökulmaa, kokonaiskuvaa ja luotettavuutta voisi punnita, on tärkeää ymmärtää, mihin oma tietäminen perustuu.

Intuitiossa tulee voida erottaa satunnainen, mielijohteeseen tai päähänpistoon perustuva toiminta sellaisesta toiminnasta, joka pohjautuu oppimiseen, asiantuntijuuteen tai harjaantuneeseen intuitiokykyyn.

Tällöin on vähemmän todennäköistä, että intuitio perustuu primitiivisille haluille tai satunnaisiin tunneailahduksiin. Intuition lukutaitoa on tärkeää kehittää, jotta saamme satunnaisintuition sijaan käyttöömme älykkään intuition.

Teksti, kuva ja harjoitukset: Asta Raami
Lähteet:
Bereiter, C. (1993). Surpassing ourselves: an inquiry into the nature and implications of expertise. Chicago: Open Court.
Hayles, K. (2014). Cognition Everywhere: The Rise of the Cognitive Nonconscious and the Costs of Consciousness. New Literary History, 45(2), 199–220.
Lipton, B. H. (2005). The biology of belief: unleashing the power of consciousness, matter and miracles. Elite Books.
Raami, A. (2016). Älykäs intuitio ja miten käytämme sitä. Kustantamo S&S.
Tart, C. T. (2009). The End of Materialism. New Harbinger Pubns.

Lähtökohtaisesti on epämukavaa olla ristiriitaisen tiedon äärellä. Siedätä itseäsi tähän ja pysyttele moniulotteisen, epäselvän tiedon äärellä. Anna sen avautua ja paljastaa oma luonteensa. Näin keräät ymmärrystä siitä, mistä ristiriita mahdollisesti johtuu. Ehkä tavoitat jonkin epätavallisen näkökulman, jota et ole ajatellut, mutta josta tarkastellessa ristiriita poistuu.

Joskus ristiriitaan löytyy järkevä selitys tai ratkaisu. Jos ei, saatamme sivuuttaa nenämme alla olevat tosiasiat ja pitää väkisin kiinni virheellisestä tiedosta tai sepityksestä, jotta mielen sisäinen ristiriita poistuu.

Pahimmillaan kiellämme totuuden kokonaan. Mielemme pyrkii jatkuvasti järkevän selityksen löytämiseen. Ristiriitainen kokemus voi johtaa siihen, että jatkossa pyrimme välttämään vastaavia tilanteita, joissa ristiriita mahdollisesti syntyisi.

Jaa tämä materiaali:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
intuition luotettavuus