yhteytesi briljanssiin

Miten virityn luovaan intuitiiviseen tilaan?

Intuitio ei ole vain sattumanvarainen oivallus. Intuitioon voi virittyä erilaisin menetelmin.

Ihmisillä on erilaisia ja henkilökohtaisia tapoja virittyä intuitioon. Harjoitukset voivat auttaa pääsemään alkuun virittymisessä, mutta yleensä parhaiten toimivat juuri ne henkilökohtaiset, luontaisesti syntyneet tai itse kehitetyt tavat.

Tyypillisiksi luovuutta ruokkiviksi paikoiksi mainitaan tavallisesti kolme B:tä eli Bed, Bath, Bus: unen ja valveen rajatilat vuoteessa, kylvyssä tai suihkussa virkistäytyminen ja bussissa matkustaminen.

Kaikissa näissä paikoissa mielemme on tavallista rentoutuneempi tai tietoisuutemme hieman muuntuneessa tilassa. Leppoisa olotila sallii ajatusten vapaamman yhdistymisen ja leikittelyn, sillä sisäinen kriitikkomme ei ole silloin virkeimmillään.

Liikkuvassa ajoneuvossa istuessa maisema virtaa ohi ja vapaa assosiaatio saa enemmän tilaa. Juuri ennen heräämistä tai ennen nukahtamista mielemme on lempeässä, raukeassa tilassa.

Joillekin ihmisille tietty vuorokaudenaika on otollinen:

Teen töitä öisin. Tuntuu että vasta kun kaupunki hiljenee, saan yhteyden sinne, mistä ideani tulevat. Tuntuu että se on jokin paikka, jonne päivän hälinässä ei löydä reittiä.

Keskittyminen ja oman mielen hallinta parantaa tuloksia ratkaisevasti.

Ympäristö voi tukea tai heikentää keskittymistä, kuten edellisessä kertomuksessa. Monilla esiintyjillä, luovan työn tekijöillä tai urheilijoilla on myös omat henkilökohtaiset tapansa valmistautua huippusuoritukseen.

Usein rituaalit luovat turvallisuuden ja varmuuden tunteen, virittäen tilanteen vaatimaan huippusuoritukseen.

Luovaan tilaan pääseminen vaatii virittymistä. Jos yhteys on kadonnut, pitää se löytää uudelleen.

Kaikessa luovassa työssä virittyminen ja valmistautuminen on oma tärkeä vaiheensa, joka vaatii aikansa. Menetettyjen yhteyksien uudelleen rakentaminen samoin kuin uudet alut tarvitsevat tilaa kypsyä ja hautua.

Näyttelijä Kati Outinen kuvaa omaa virittymistään omaan työhönsä:

Kun on teos työn alla, niin virittäytyy sellaiseen tilaan, että ottaa vastaan sen, mikä maailmalla on annettavana. Virittäytyminen on kummallinen tila. Se tapahtuu kehon kautta. Viritän kehon vastaanottamaan enemmän viestejä kuin mikä on arjessa mahdollista. 

Arjessa en ota sitä kaikkea vastaan. Arjessa virittäydyn vastaanottamaan vain tavallisia asioita. Tämä virittäytyminen on toisenlaista, avaan rintakehän ja kaulan ottamaan vastaan, vastaanotan silmillä ja korvilla, hajuaistilla… on sellainen olo, että rintalastassa on iso kolmas silmä.

Kirjalilija Riikka Pulkkinen on kuvannut, että hän avaa jonkinlaisen tilan kun hän aloittaa romaanin. Hänelle taide on kokemus siirtymätilasta ja siirtyminen tähän tilaan on tärkeää. Kirjailijalla on monenlaisia metodeja, joilla saada näitä ääniä aikaan. Hän siirtyy tilaan, jossa näkee yhteydet, ja elää yliluonnollisten kokemusten maailmassa. Kun kokemus lopulta kommunikoituu kirjallisesti, niin kirjailija on päässyt tavoitteeseensa.

Teksti ja harjoitus: Asta Raami. Kuva: Anu Yanar.
Lähteet:
Bastick (2003) Intuition: Evaluating the construct and its impact on creative thinking. Stoneman & Lang.
Raami, A. (2015). Intuition Unleashed. Väitöskirja. Aalto-yliopisto ARTS
Raami, A. (2016). Älykäs intuitio ja miten käytämme sitä. Kustantamo S&S.

Keho on yleensä herkkä ja lahjomaton, eikä siinä tarvita ajattelua. Siksi se on hyvä intuition apu ihmisillä, joilla ajattelu ottaa helposti ylivallan. Harjoitus on helppo sitoa osaksi omaa elämää, kun siihen ei tarvitse varata erikseen aikaa.

Esimerkiksi kun saavut uuteen tilaan, tunnustele miltä kehossasi tuntuu. Pysy kehotuntemuksissasi, älä siirry tunteisiin tai ajatteluun. Tässä harjoituksessa sinun ei tarvitse yrittää tehdä mitään. Ainoastaan antaudu havainnoimaan olemalla hiljaa. Tunnustele: tämä tila tuntuu tällaiselta kehossani.

Tyypillisesti metsässä tuntuu erilaiselta kuin kaupungissa. Kirkossa erilaiselta kuin bussissa. Huoneessa, jossa on riidelty tuntuu erilaiselta kuin huoneessa, jossa on tanssittu – vaikka huoneessa ei enää olisikaan ketään.

Jaa tämä materiaali:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
intuitioon virittyminen